Хората непрекъснато са под обсадата на милиони вируси и бактерии. Имунната система е оръжието, което ще ни помогне да се справим с агресорите. Нейната работа обаче до голяма степен зависи от това как и с какво се храним.

Повечето продукти съдържат веществата, необходими за укрепване на имунитета. Механизмът им на действие и ефектът са различни, затова те взаимно се допълват. Дефицитът само на един елемент може да направи сериозна пробойна в сложната система, която защитава организма ни. Затова трябва да внимаваме какво е менюто ни, особено в сезона на грипа.

Да започнем с витамин А. И то не защото е първата буква от азбуката, а защото е най-главният. Витамин А стимулира растежа на клетките и участва в образуването на левкоцитите, поддържа в добро състояние първата бариера срещу болестотворните вируси - епителът и лигавицата. Допълнителен плюс е, че този витамин е и антиоксидант.

Източниците на витамин А са предимно от животински произход. В големи количества той се съдържа в млякото, сметаната и маслото, но най-много – в рибеното масло. Ако не понасяте миризмата му, яжте печена мазна риба, месо на скара или яйца.

В плодовете и зеленчуците се съдържа провитамин А (бетакаротин). Той може да се превърне в организма в ценния витамин А, ако е придружен от сметана или масло. Но каротинът и сам укрепва имунитета. Затова специалистите съветват да си осигурим в достатъчни количества и животински витамин А и растителен бета-каротин.

Негови източници са зелените, оранжевите и жълти плодове и зеленчуци - моркови, тиква, чушки, спанак, манго, райски ябълки. Много каротин има в магданоза, броколито и копъра. Дневната норма е 15-30 мг (два големи моркова). Що се отнася до мултивитамините в аптеките, във всички тях би трябвало да има и витамин А, и бетакаротин.

« предишна
1
здраве, грип, настинка,